طي 16 سال اخير ؛
210 هزار مترمكعب عمليات آبخيزداري در غرب مازندران صورت گرفت
رئيس اداره كنترل سيلاب و آبخوانداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري مازندران-نوشهر گفت : از سال 1385 تاكنون 210 هزار مترمكعب عمليات آبخيزداري در عرصه هاي منابع طبيعي غرب مازندران صورت گرفت .
رئيس اداره كنترل سيلاب و آبخوانداري اداره كل منابع طبيعي و آبخيزداري مازندران-نوشهر گفت : از سال 1385 تاكنون 210 هزار مترمكعب عمليات آبخيزداري در عرصه هاي منابع طبيعي غرب مازندران صورت گرفت .
به گزارش روابط عمومي اداره كل ، "سيد امين زكي" با اعلام اين خبر افزود : درهمين مدت نيز علاوه بر عمليات مكانيكي آبخيزداري ، عمليات بيولوژيك در سطح 20 هزار هكتار به انجام رسيد .
عمليات آبخيزداري شامل پروژه هاي سنگي ملاتي ، سنگي گابيوني و عمليات بيولوژيك شامل كپه كاري مراتع،نهالكاري و برنامه هاي اصلاحي و احياء مراتع مي باشد .
اين مقام مسئول همچنين گفت : به منظور جلوگيري از تشديد خسارات وارده ناشي از سيل به مراكز جمعيتي شهري و روستايي بواسطه آورد تنه و سرشاخه هاي درختان ريشه كن و افتاده، 10 سازه بند مشبك سرشاخه گير بر روي رودخانه هاي طغياني غرب مازندران احداث شد كه عمده اعتبارات اين بخش از صندوق توسعه ملي تامين و به مصرف رسيد .
غرب مازندران داراي 34 رودخانه طغياني است كه تاكنون بر روي رودخانه هاي كاظم رود درعباس آباد ، ماشلك ، كركرودسر،نيرنگ و خيرود در نوشهر ، تيرمرود و پلطان در تنكابن و چالكرود ، پلنگرود ، ازارك ميجران در رامسر بند مشبك سرشاخه گير احداث گرديد .
رئيس اداره كنترل سبلاب و بخوانداري منابع طبيعي نوشهر همچنين درباره وقوع سيل اخبر در مناطق كوهستاني چالوس اظهار داشت : بروز و ظهور سيل تحت تأثير عوامل متعدد طبيعي بوده كه از جمله مي توان به پارامترهاي اقليمي شامل مقدار، شدت و مدت بارندگي و پارامترهاي فيزيكي حوزه آبخيز شامل وضعيت توپوگرافي، شيب، شكل حوزه، نوع و جنس خاك و سازند زمين شناسي اشاره كرد.
او تصريح كرد : بررسی و بازدیدهای میدانی پس از سیل ششم مردادماه و تحلیل آمار بارندگی و دبی ایستگاه های مختلف درون و اطراف زیرحوزه هاي تحت تأثیر سیل نشان می دهد که علیرغم کم بودن میزان بارندگی، شدت بارندگی بالا بوده است .
زكي ادامه داد: در مناطق بالادست به دلیل شیب زیاد و فقر پوشش گیاهی، عمده بارش رخ داده تبدیل به رواناب و موجب بروز سیل گردید که بارش در زیرحوزه آسیابرود و بخشی از زیرحوزه دلیر قابل توجه نبوده و با توجه به اقدامات آبخیزداری انجام شده در این حوزه ها خسارات وارده حداقلی بوده است.
وي با اشاره به اينكه در آبراهه اصلی زیرحوزه دلیر علاوه بر شکل گیری رواناب ناشی از بارندگی، بخشی از یخچال طبیعی واقع در بالادست در اثر گرمای هوا در چند روز قبل از وقوع سیل سست شده بود خاطر نشان كرد : در اثر بارندگی رخ داده تبدیل برف آ ب و تجمیع رواناب ناشی از بارندگی و ذوب یخچال منجر به شکل گیری حجم قابل توجه رواناب گردید.
به گفته رئيس اداره كنترل سيلاب و آبخونداري منابع طبيعي نوشهر ، طبق اعلام شرکت آب منطقه ای استان مازندران دبی سیل اخير برابر 200 متر مکعب در ثانیه رسیده که در نوع خود بی سابقه بوده است.
او در ادامه افزود : برابر آمار شرکت آب منطقه ای ، حداکثر دبی ثبت شده در ایستگاه هیدرومتری "واسپول "در طی 27 سال گذشته، 60 مترمکعب بر ثانیه بوده که دبی سیل اخیر حدود 3.5 برابر حداکثر دبی ثبت شده در سنوات گذشته بوده است.
زكي تصريح كرد : با توجه به وسعت کم روستاهای "پولادکوه و واسپول"، این روستاها در امتداد مسیر رودخانه گسترش یافته و عمده ساخت و سازه ها نیز در حریم و بستر رودخانه شکل گرفته بود که این امر منجر به ایجاد خسارات فراوان جانی و مالی گردید.
اين مقام مسئول کمبود اعتبارات بخش آبخیزداری به ویژه از محل اعتبارات استانی و مدیریت بحران را مانعي مهم در راستای توسعه اقدامات آبخیزداری در حوزه غرب مازندران برشمرد .
میزان خسارت نهایی ناشی از خرابی های به بار آورده از سیل اخیر در بخش مرزن آباد چالوس یکهزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعلام شده است.
ارسال به دوست