پروژهٔ آبخیزداری مِجِل کلاردشت افتتاح شد
پروژهٔ آبخیزداری مِجِل در شهرستان کلاردشت که موجب کاهش خطر سیل و تقویت سفرههای آب زیرزمینی میشود، در پنجمین روز از هفتهٔ منابع طبیعی افتتاح شد.
پروژهٔ آبخیزداری مِجِل در شهرستان کلاردشت که موجب کاهش خطر سیل و تقویت سفرههای آب زیرزمینی میشود، در پنجمین روز از هفتهٔ منابع طبیعی افتتاح شد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر، این پروژه که شامل بخشهای مختلف مکانیکی و زیستی، ازجمله ۷۵ بند اصلاحی در بالادست آن است، با افزایش جذب آب و زمان تمرکز، نقش مهمی در مدیریت آب منطقه دارد.
سرپرست اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران - نوشهر روز یکشنبه در آیین افتتاح پروژهٔ آبخیزداری مِجِل کلاردشت که در تالار آموزشوپرورش این شهرستان برگزار شد گفت: منابع طبیعی تهدیدات فراوانی دارد و ما باید بر اساس طرح و برنامهای که برای سازمان ما چیده شده است با این تهدیدات مبارزه کنیم.
عبدالرضا سنگاری افزود: با درایت رهبر معظم انقلاب، اهمیت آبوخاک بهخوبی درک شد و اعتبار مناسبی از صندوق توسعه ملی به مدیریت آبخیزداری اختصاص یافت.
وی با بیان اینکه در تعالیم دینی ما سفارش زیادی به حفظ منابع طبیعی شده است اظهار داشت: غرب مازندران پتانسیل بالایی برای طرحهای مختلف دارد.
به گفتهٔ سنگاری، کلاردشت شهرستانی کوچک اما با پتانسیل بالا است و هر اتفاقی در بخش زمین و قاچاق چوب و نظایر آنکه در این شهرستان بیفتد، در زیر دید مسؤولان قرار دارد.
او با اشاره به اقدامات صورت گرفته برای گسترش صنعت گردشگری در کلاردشت تأکید کرد: ما آمادگی داریم تمامقد برای توسعهٔ این شهر قدیمی همکاری و از طرحهای سرمایهگذاری در آن حمایت کنیم.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر نیز در این آیین گفت: بدون مشارکت مردم نمیتوانیم منابع طبیعی را حفظ کنیم.
قربانعلی حدادی افزود: بر این اساس، امسال با انعقاد قرارداد و انتخاب تسهیلگر، زمینه را برای مشارکت هر چه بیشتر مردم فراهم کردیم تا بتوانیم در آینده در تدوین راهبردی سند توسعهٔ حوضهٔ آبریز از این تجارب استفاده کنیم.
وی ادامه داد: با توجه به تغییر اقلیم و خشکسالیها، یکی از تبعات پیشآمده، بحران آب است که استانهای دیگر بیش از ما درگیر این مسألهاند زیرا ما هم بارندگی خوبی داریم و هم جنگل و مرتع داریم که موجب حفظ آب میشود.
حدادی یادآور شد: هر هکتار جنگل سالانه در حدود ۱۵۰۰ مترمکعب آب ذخیره میکند؛ درحالیکه اگر خودمان بخواهیم سد بسازیم ۱۵۰ تا ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار میخواهد و تازه بخشی از آب پشت سد براثر باد و گرما تبخیر میشود.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر تصریح کرد: این در حالی است که جنگل آب را ذخیره و بهمرور آزاد میکند.
وی با بیان اینکه سیل و زمینلغزه و فرسایش، همواره ما را تهدید میکند اظهار داشت: دلیل این خطرها آن است که منطقهٔ ما پرشیب و سازندهای زمینشناختیاش حساس است و بارندگی فراوان و عواملی همچون یخچال تختسلیمان کلاردشت و همچنین تراکم بالای جمعیت و وجود جمعیت شناور باعث تشدید عوامل تهدید میشود.
حدادی افزود: به این موارد باید استفاده غیر فنی از مستثنیات اشخاص و اجرای برخی پروژههای عمرانی را که همگی خطر سیل و زمینلغزه و فرسایش را تشدید میکند اضافه کرد.
او تأکید کرد: هر هکتار کار آبخیزداری موجب کاهش ۹ مترمکعب فرسایش و همچنین کاهش ۴ مترمکعب رسوبات میشود و شواهد میدانی نیز نشان میدهد که خسارتها در مناطقی که پروژههای آبخیزداری انجام شده کمتر شده است.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر یادآور شد: سیل پدیدهای طبیعی است که باید آن را مدیریت کنیم.
وی توضیح داد: یعنی در بالادست و پهنهٔ سیلخیز از طریق طرحهای مرتعداری و مدیریت چَرا، منطقه را مدیریت کنیم تا آبْ جذبِ خاک و وارد سفرههای زیرزمینی شود.
حدادی اضافه کرد: همینطور با اقداماتی همچون جنگلکاری و ساخت بندهای اصلاحی و تأخیری و کاهش شیب طولی رود و احداث سازههای مشبک و چوبگیر، جذب آب را افزایش و خطر سیل را کاهش دهیم.
او تصریح کرد: ولی وقتی آب وارد مناطق پاییندست میشود، نهادهای دیگر ازجمله آب منطقهای و در شهرها نیز شهرداریها مسؤول مدیریت آب رود هستند.
حدادی گفت: امسال به دلیل اثربخشی خوب آبخیزداری در حفظ آبوخاک، مبلغ 700 میلیارد تومان در کل کشور و 14 میلیارد تومان در غرب مازندران به آبخیزداری اختصاص یافت که این اعتبار بهاندازهٔ پنج شش سال گذشتهٔ ما بود.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر بیان کرد: با این اعتبار، ما در 85 نقطه پروژههای مختلفی اجرا کردیم که فقط شامل احداث سازه نبود بلکه شامل مرتعداری و جنگلکاری نیز میشد.
به گفتهٔ وی، پروژههای مذکور بیش از ۹۴ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و موجب اشتغالزایی در منطقه شده است.
حدادی دربارهٔ پروژهٔ آبخیزداری مِجِل که امروز افتتاح شد گفت: بزرگترین حوضهٔ آبریز منطقه، سردآبرود با مساحت ۳۳ هزار و ۵۸۸ هکتار است که ۶۴۲۵ هکتار آن مربوط به مجل و رودبارک است.
وی افزود: امسال از صندوق توسعهٔ ملی، هشت میلیارد تومان را به کلاردشت اختصاص دادیم تا کار این حوضهٔ آبریز را تمام کنیم و کلیهٔ عملیات مورد نیاز را هم انجام دادیم.
معاون فنی و آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر اظهار داشت: پروژهٔ آبخیزداری مجل را امروز تحویل صاحبان اصلی که مردم و ساکنان محلی هستند میدهیم.
در ابتدای این آیین، سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلاردشت ضمن خیرمقدم به حضار گفت: در سال ۱۳۹۷ از اعتبارات صندوق توسعه ملی به میزان هشت میلیارد تومان، ۳۳ هزار مترمکعب بند اصلاحی در این شهرستان احداث شد.
جواد فلاح افزود: براثر سیل در سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۴ مناطق مختلفی در کلاردشت تخریب شد که ساخت این بندها باعث پیشگیری از خسارات احتمالی در آینده میشود.
وی اظهار داشت: امسال همچنین ۴۰ هکتار کُپّهکاری در مراتع و ۱۵ هکتار جنگلکاری انجام شد.
سرپرست اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان کلاردشت بیان کرد: امسال ۱۸۰ هزار مترمربع آزادسازی اراضی ملی و ۱۰ هزار هکتار رقمیسازی اراضی ملی انجام شد.
در پایان این آیین از کارکنان برگزیدهٔ منابع طبیعی که بهویژه در اجرای پروژههای آبخیزداری تلاش کردند، با اهدای لوح سپاس تقدیر شد.
شرکتکنندگان در این آیین سپس با حضور در محل احداث آخرین بند اصلاحی مِجِل، این پروژه را افتتاح کردند.
ارسال به دوست