نهالستان کلاردشت توان تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال را دارد
رئیس ادارهٔ جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر گفت: نهالستان جنگلی کلاردشت توان تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال را در سال دارد.
رئیس ادارهٔ جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر گفت: نهالستان جنگلی کلاردشت توان تولید یک میلیون و ۲۰۰ هزار اصله نهال را در سال دارد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر، سید رضا موسوی میرکلایی افزود: در این نهالستان، امکانات لازم برای تولید ۸۰۰ هزار نهال پهنبرگ و ۴۰۰ هزار نهال سوزنیبرگ در سال فراهم است.
وی ادامه داد: در سال ۱۳۹۶ در مجموع ۵۱۶ هزار نهال در این نهالستان تولید شد که بخشی از آن برای توسعه و احیای جنگل، در مناطق مختلف کاشته شد و بخشی دیگر در هفتهٔ منابع طبیعی در بین مردم و شهرداریها و دهیاریها و دیگر نهادها توزیع شد.
موسوی میرکلایی تأکید کرد: برای جنگلکاری در مناطق مرتفع و کوهستانی باید از نهالی که در نهالستان کوهستانی تولید شده است استفاده کرد و اگر نهالهای مورد نیاز، از نهالستانهای جلگهای تأمین و به مناطق مرتفع برده شود، بسیاری از آنها خشک و جنگلکاری ناموفق میشود.
رئیس ادارهٔ جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر یادآور شد: نهالستان کلاردشت، تنها نهالستان کوهستانی غرب مازندران است و چون اکنون، اغلبِ جنگلکاریهای ما در مناطق مرتفع انجام میشود، بهرهگیریِ بهینه از این نهالستان بسیار مهم است.
به گفتهٔ او، نهالستان کلاردشت با مساحت ۹۱ هزار مترمربع، در شهر کلاردشت و در ارتفاع ۱۱۶۰ متر از سطح دریای آزاد قرار دارد و ۶۰ هزار مترمربع آن مساحتِ کاری و مفید محسوب میشود و به کشت و تولید نهال اختصاص یافته است.
نهالستان کلاردشت در سال ۱۳۱۰ برای بررسی کشت غلات و حبوبات و پرورش نهال میوه احداث و در سال ۱۳۳۶ به ادارهٔ بررسیهای جنگل جنگلداری نوشهر تحویل داده شد.
موسوی میرکلایی تصریح کرد: به طور کلی، احداث نهالستانهای جنگلی برای اجرای پروژههای طرح جنگلداری و احیای جنگلها و با اهدافی همچون تولید چوب، توسعهٔ فضای سبز، بهسازی محیط زیست، حفاظت و اصلاح خاک، جلوگیری از فرسایش آبی، همچنین برای ایجاد پارکهای جنگلی دستکاشت و فضاهای سبز کارخانهها انجام میشود.
رئیس ادارهٔ جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر، دربارهٔ گونههایی که در نهالستان کلاردشت تولید میشود گفت: از گونههای سوزنیبرگ میتوان کاج سیاه، نوئل، نَرّاد، سِدرِ دِئودورا (Cedrus deodara) و از پهنبرگان، گونههایی از قبیل وَن، پَلَت، شیرْدار، داغْداغان، گیلاس جنگلی، سیب جنگلی، گلابی جنگلی، کَرْب، اُوری، گردو را نام برد.
وی افزود: برای تأمین بذر نهالستان کلاردشت، از درختان طبیعی موجود در جنگلهای منطقه و درختان دستکاشت و بذرگیری و همچنین جمعیت درختان داخل نهالستان (اغلب در مورد سوزنیبرگانی همچون نوئل و سدر و کاج سیاه) استفاده میشود.
موسوی میرکلایی اظهار داشت: بذرها پس از خالصسازی، برای تعیین درجهٔ خلوص و تَندِش (germination)، به مرکز بذر جنگلی خزر، واقع در روستای کُلُوده، دهستان اَهلَمرُستاق جنوبی، شهرستان محمودآباد، فرستاده و سپس در نهالستان کاشته میشود.
به گفتهٔ وی، عملیات بازکاشت گونههای سوزنیبرگ شامل کاج سیاه، سدر دئودورا، نوئل و گونههای پهنبرگ نظیر گیلاس جنگلی و اوری و ون، در صورت تأمین اعتبار، هر سال در فصل پاییز انجام میشود و نهالهای تولیدی، در عرصههای مختلف غرس میشود.
رئیس ادارهٔ جنگلکاری، پارکها و ذخیرهگاههای جنگلی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر، یادآور شد: نهالستان جنگلی کلاردشت همچنین دارای ساختمانها و ماشینها و تأسیسات مختلف، از جمله شبکهٔ آبیاری تحتفشار به همراه موتورخانه و تأسیسات آبیاری، استخر ذخیرهٔ آب به ظرفیت یک میلیون و ۲۰۰ هزار لیتر، سیلوی ذخیرهٔ کود و خاک و ماسه است.
در حوزهٔ منابع طبیعی استان مازندران – نوشهر، شش نهالستان جنگلی با مجموع مساحت 88.8 هکتار دایر است.
ارسال به دوست