غلامرضاشمس ناتری/کارشناس روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران-نوشهر
جایگاه و نقش روابط عمومی در منابع طبیعی
گستره منابع طبیعی کشور 85 درصد خاک کشور را تشکیل می دهد که به نوعی متولی آن دستگاه منابع طبیعی است . سازمانی که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی امور مربوط به حفاظت از عرصه های جنگلی و مرتعی ،بیشه زارها ، بیابان ها و دشت ها را بر عهده دارد .
گستره منابع طبیعی کشور 85 درصد خاک کشور را تشکیل می دهد که به نوعی متولی آن دستگاه منابع طبیعی است . سازمانی که زیر نظر وزارت جهاد کشاورزی امور مربوط به حفاظت از عرصه های جنگلی و مرتعی ،بیشه زارها ، بیابان ها و دشت ها را بر عهده دارد.
بخشی از منابع طبیعی کشور در شمال ایران با وجود جنگلهای هیرکانی پیشانی این منابع است که مربوط به دوران سوم زمین شناسی است .
جنگل هایی که آوازه جهانی آن با ثبت قسمتی از آن در سازمان فرهنگی هنری یونسکو جایگاه این جنگلها را با حدود دو میلیون هکتار مساحت از گلیداغی در استان گلستان تا آستارا در استان گیلان به طول 800 کیلومتر نشان می دهد .
درختان به علت 33 خدمتی كه به اكوسیستم ارائه میكنند یكی از ارزشمندترین موجودات زنده در جهان هستند، اگر درختان نبودند در تولید اكسیژن، ترسیب كربن، حفاظت از تنوع زیستی، حفاظت از خاك و انباشت سفرههای آب زیرزمینی با مشكلات جدی روبهرو میشدیم.(ایرنا)
شناساندن این منابع و اهمیت آن در تامین اکسیژن، تغذیه سفره های زیر زمینی، تلطیف هوا ، جذب کربن و دهها دیگر مهمترین ویژگی های این جنگلها نیاز به فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در این زمینه دارد و این بر کسی پوشیده نیست .
چه بسا نگریستن به این جنگلها به عنوان تامین کننده چوب مورد نیاز کشور کاری عبث بوده و می بایست سایر جنبه های زیست محیطی این جنگلها را برای مردم بازنمایی کرد .
در شرایطی که از هر زمان حفظ این جنگلها که ضرورتی انکار ناپذیر است ، با توقف بهره برداری از جنگلها در دستورکار دولت قبل و فعلی قرار گرفته است که می طلبد مردم و جامعه هدف را برای تبدیل صحیح فرهنگ منابع طبیعی به معارف عمومی به جوشش و حرکت وا داشت .
وسعت رویشگاههای جنگلی ایران حدود 12 میلیون هكتار و سرانه هر ایرانی از جنگل، كمتر از دو دهم هكتار است كه یك چهارم سرانه جهانی میشود بنابراین باید توجه ما به حفظ رویشگاههای جنگلی، 4 برابر توجه جهانی باشد.(ایرنا)
نقش روابط عمومی های منابع طبیعی نه تنها برای اهمیت بخشیدن به جنگلهای شمال که برای سایر رویشگاه های جنگلی کشور از زاگرس گرفته تا جنگلهای ارسبارانی و ایرانی -تورانی وظیفه یی خطیر و مهم را می طلبد که می تواند آگاهی و شناخت آحاد مردم را به حفظ و صیانت از این جنگلها افزون نماید .
در این بین اطلاع رسانی از وضعیت این منابع برای مردم و بویژه اساتید و دانشجویان و نیز تصمیم گیران جامعه ، نشان دهنده کار مضاعف روابط عمومی های منابع طبیعی را بیش از پیش می کند .
قطع حتی یک درخت ، کندن یک بوته در بیابان خسارتی جبران ناپذیر بر پیکره منابع طبیعی وارد می کند که از عدد و رقم خارج است . به طوری که یك درخت بالغ در هر فصل به اندازه نیاز مصرف 10 نفر در سال اكسیژن تولید میكند.
این فقط گوشه یی از اهمیت یک درخت در کره خاکی است که با قطع دهها و یا صدها درخت چه فاجعه بزرگ زیست محیطی در کره زمین اتفاق می افتد که از آن بی خبریم .
نگاه روابط عمومی های منابع طبیعی باید به سمت و سویی باشد که در کنار اطلاع رسانی به مردم شیوه هایی برای فرهنگ سازی بکار گیرند تا یک کودک نیز از آن بهره گیرد و برای همه قابل فهم باشد .
این ممکن نیست مگر آنکه اعتبار لازم از سوی دولت برای این امر در نظر گرفته شود تا روابط عمومی ها بتوانند با فراغ بال از دانش هنرمندان و فرهیختگان ابعاد اهمیت این منابع را بازگو نمایند .
برگزاری سمینارها و نشست ها و نصب بیلبورد و چاپ تراکت و مصاحبه کارشناسان و دهها مورد از این می تواند سبب شود که مردم بیش از پیش به نقش منابع طبیعی آگاه شوند .
متاسفانه دور ریز زباله در حاشیه جنگلها و مناطقی که رود و درختی باشد یکی از رایج ترین ناسپاسی به طبیعت بوده که ضمن آلوده کردن طبیعت چهره زشتی بدان می بخشد .
در حالی که ما حاضر نیستیم کوچکترین آشغال بر روی فرش خانه ی مان باشد اما بی محابا زباله را در سطح طبیعت رها می کنیم و باید بدانیم زمین هم فرش خانه ی ماست و روی فرش خانه ی مان زباله نریزیم !
هر سال در سیزده بدر و ایام تعطیلات تابستانی شاهد انبوه زباله های خشک و تر و آتش سوزی در گوشه و کنار عرصه های منابع طبیعی هستیم که علاوه بر لطمه زدن به طبیعت سبب آلودگی عناصر حیات بخش طبیعت می شود که این نیاز است با مردم درباره اهمیت وافر منابع طبیعی بیشتر سخن گوییم .
و چه خوش گفت حضرت مولانا که :
این درختانند همچون خاکیان ** دستها بر کردهاند از خاکدان
سوی خلقان صد اشارت میکنند ** و آن که گوش استش عبارت میکنند
با زبان سبز و با دست دراز ** از ضمیر خاک میگویند راز
ارسال به دوست