سازه‌های آبخیزداری در کاهش خسارت در رامسر موثر است

تاریخ انتشار : 1398/07/14 - ساعت انتشار: ١٩:٥٤ - گروه خبری : اخبار قدیمی

رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری رامسر با بیان اینکه اجرای طرح‌های آبخیزداری باعث کاهش میزان خسارت سیل در این شهرستان شده، گفت که اجرای طرح های آبخیزداری بیشتر در پرباران ترین شهر مازندران نیازمند اعتبارات ویژه است.

نوشهر- ایرنا - رئیس اداره منابع طبیعی و آبخیزداری رامسر با بیان اینکه اجرای طرح‌های آبخیزداری باعث کاهش میزان خسارت سیل در این شهرستان شده، گفت که اجرای طرح های آبخیزداری بیشتر در پرباران ترین شهر مازندران نیازمند اعتبارات ویژه است.

به گزارش خبرنگار ایرنا، اجرای طرح های آبخیزداری در شهرستان رامسر در سالهای گذشته تاثیر مثبتی بر کاهش میزان خسارت ناشی از سیل داشت به طوریکه به اعتقاد مسئولان منابع طبیعی با دریافت اعتبار بیشتر و اجرای این گونه طرح ها عمده نگرانی های مردم در مناطق سیل خیز این شهرستان برطرف خواهد شد.

حدود ۳۰ شاخه رودخانه طغیانی در شهرستان های غربی مازندران جاری است و رودخانه های چالکرود ،صفارود ، ترک رود ، صفارود ، نسارود و پلنگ رود در شهرستان رامسر از جمله این رودخانه ها است  که پس از بارندگی های شدید احتمال طغیان و جاری شدن سیلاب در پائین دست دور از انتظار نیست.

بر اساس گزارش هواشناسی،  شهرستان رامسر پرباران ترین شهرستان مازندران محسوب می شود و رودخانه های فصلی و دائمی این منطقه  پس از هر بارندگی شدید با افزایش دبی آب رو به رو می شوند.

بارندگی شدید به مقدار ۳۰۰ میلی متر طی ۲۴ ساعت در ۱۳ مهر ماه سال گذشته ، باعث طغیانی شدن رودخانه ها و نیز جاری شدن سیل در رامسر شد که حدود ۱۵۲ میلیارد تومان به این شهرستان خسارت زد.به همین دلیل کارشناسان حوزه منابع طبیعی اجرای طرح های زیرساختی در حوزه آبخیزداری را از عوامل مهم جلوگیری از بروز خسارت ناشی از سیل عنوان می کنند و همچنین آنان معتقدند آبخیزداری و آبخوان داری نقش مهمی در جهت حفظ گونه های گیاهی، تثبیت خاک، منابع طبیعی و نیز پیشگیری از بروز حوادث غیرمترقبه ایفا می کند.

حمیدرضا رحیمیان روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا  اظهار داشت: بر اساس تجربه سیل سال گذشته در مسیرهایی که طرح های آبخیزداری اجرا شده بوده میزان خسارات ناشی از سیل خیلی کمتر از مسیر رودخانه هایی که طرح های آبخیزداری اجرا نشده ، بوده است.

وی شناسایی و ارزیابی نقاط مستعد برای اجرای طرح های آبخیزداری را حایز  اهمیت دانست و افزود: به عنوان نمونه حوزه آبی پلنگ رود در خیابان سخت سر رامسر یکی از نقاطی است که هر سال به هنگام بارش شدید باران خساراتی را به بار می اورد بنابراین این منطقه نیازمند احداث سازه ها و بندهای کنترلی است تا با تاثیر بر کاهش روند جریانی اب از خسارت های وارده جلوگیری شود.

رئیس منابع طبیعی  و آبخیزداری رامسر به میزان اعتبارات مورد نیاز برای اجرای طرح های آبخیزداری بر روی رودخانه ها اشاره ای نکرد ولی در عین حال گفت : هم اکنون با اعتبار حدود ۳ میلیارد تومان طرح آبخیزداری در دو نقطه سد میجران و پل رود اشکور در حال اجرا است .

رحیمیان گفت: فعالیت های آبخیزداری به دلیل حساسیت و  اهمیتی که در حفظ منابع آبی، تثبیت خاک و نیز جلوگیری از رانش، تخریب و کنترل سیلاب دارند از جمله پروژه هایی است که اعتبار آنها از صندوق توسعه ملی  تامین می شود.

وی در ادامه به توافق نامه ۳ جانبه بین استانداری ،سازمان جنگل ها و نیز مدیر کل منابع طبیعی غرب مازندران اشاره کرد و افزود: بر اساس این توافق نامه به دنبال ان هستیم تا با  دریافت اعتبارات استانی و اجرای اقدامات زیربنایی و اساسی، عمده نگرانی های موجود در بحث پیشگیری از خسارات ناشی سیل را رفع کنیم.

او با بیان اینکه منطقه آبریز صفارود، پلنگ رود و نسارود نیازمند بندهای کنترلی و سرشاخه گیر هستند، ادامه داد: در سال جاری با پیگیری های انجام شده، مبلغ ۲ میلیارد تومان از محل صندوق توسعه ملی برای احداث بند سرشاخه گیر در رودخانه چالکرود تخصیص داده شد که در مرحله مناقصه و انتخاب پیمانکار قرار دارد.

به گفته رحیمیان پروژه های منابع طبیعی و آبخیزداری می تواند تا ۶۰ درصد از تخریب های ناشی از سیل جلوگیری کند ،این سازه ها علاوه بر کاهش سرعت جریان آب، مانند سدی شبکه ای در برابر  مصالح ، رسوبات و شاخه درختان از بالادست رودخانه به سمت پل حرکت می کند، عمل می کنند.

وی در ادامه با بیان اینکه سال گذشته در منطقه آبریز ازارک با اعتبار ۷۰۰ میلیون تومان و در مساحت ۱۸۰۰ مترمکعب، عملیات گابیونی و سنگ ملاتی انجام شده است توضیح داد که از آنجایی که امکان لایروبی سدها در حد صفر است، این سازه ها جریان ورود املاح و رسوب به داخل سد را متوقف می کند و به دنبال ان باعث افزایش طول عمر سد نیز می شود.

رحیمیان افزود: هر چقدر میزان احداث این زیرساخت ها در نقاط مختلف آبریز  افزایش پیدا کند، به همان میزان آب شرب  با کیفیت بیشتری به حوزه شهری انتقال می یابد و از سوی دیگر حجم مخزنی سد هم با کاهش رو به رو نخواهد بود.

وی همچنین تثبیت و نفودپذیری خاک را از موارد موثر و مفید پروژه های آبخیزداری خواند و گفت: کاهش روند جریان اب و  افزایش نفوذ پذیری خاک بر بالا رفتن حجم سفره های زیرزمینی و تغذیه چشمه ها نیز تاثیر مستقیم می گذارد.

او یاداور شد فعالیت های آبخیزداری که در سال ۹۷ در منطقه سنگ پشته انجام شد علاوه بر جلوگیری از فرسایش خاک از اسیب دیدن روستاهای پایین دست جلوگیر کرد ، و شوراهای ان منطقه اذعان دارند این عملیات در تثبیت خاک و جلوگیری از تخریب در باران شدید موثر بوده است.

وی در ادامه افزود: در منطقه جواهرده، هر بخشی که فعالیت های ابخیزداری انجام شده، به دلیل حفظ رطوبت خاک شاهد افزایش ۱۰ برابری پوشش گیاهی، تجدید نسل و تجدید حیات گونه های گیاهی و جنگلی هستیم.

رحیمیان یاداور شد در سیل پارسال و در مسیری که بارندگی با شدت زیاد و فرسایشی حرکت کرده است ، شاهد بودیم که دره های کوچک به دره های بزرگ تبدیل و در کنار ان پوشش های جنگلی و گیاهی را از دست دادیم، بنابراین ضرورت دارد دره ها حالت طبیعی خود را حفظ کنند و با اقداماتی که نفود پذیری خاک را افزایش می دهد، از جریان تخریبی سیل به مناطق پایین دست جلوگیری کنیم.

شهرستان نزدیک به ۸۰ هزار نفری رامسر در غرب استان مازندران قرار دارد.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج