در نشست علمي بيان شد؛ تاکنون 70 نوع آفت و بیماری در جنگلهای شمال مشاهده شد

تاریخ انتشار : 1398/05/06 - ساعت انتشار: ٢١:٣٤ - گروه خبری : اخبار قدیمی

معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر در نشست مشترك علمي يافته هاي تحقيقاتي در خصوص آفت شب پره شمشاد كه در اين اداره كل برگزار شد، اظهار داشت : طی چهار دهه گذشته 70 نوع آفت و بیماری در جنگلهای شمال مشاهده شده است .

معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری نوشهر در نشست مشترك علمي يافته هاي تحقيقاتي در خصوص آفت شب پره شمشاد كه در اين اداره كل برگزار شد، اظهار داشت : طی چهار دهه گذشته 70 نوع آفت و بیماری در جنگلهای شمال مشاهده شده است . 


به گزارش روابط عمومی این اداره کل ،"رحمت علیزاده جیرکل " افزود: این آفت ها و بیماری ها سبب از بین رفتن گونه های اززشمندی چون "شب خُسب" ، "ملج " و "شمشاد" در جنگلهاي شمال كشور 
شده است .

 

وی از این گونه ها به عنوان محکمترین و مقاوم ترین گونه ها یاد کرد و افزود: بیماری بلایت و شب پره شمشاد بخش وسیعی از رویشگاه های این گونه با ارزش را از بین برد . 

 

 

علیزاده افزود: از سطح هشت هزار و 500 هکتار رویشگاه شمشاد درغرب مازندران حدود پنج هزار هکتار آن براثر بیماری بلایت و بخشی دیگر نیز بر اثر آفت شب پره از بین رفت .

در اين نشست كه اساتید موسسه تحقیقات جنگل و مرتع مازندران حضور داشتند،عليزاده ادامه داد : یکی از اهداف برگزاری این نشست، بررسی آخرین یافته ها و نیز نزدیک شدن بخش اجرا و تحقیقات بوده است. 

معاون امور جنگل اداره کل منابع طبیعی نوشهر گرم شدن کره زمین را یکی از عوامل پدید آمدن آفات و بیماری ها در جنگل ها دانست و تصریح کرد: یک نوع آفت زغالی بلوط در غرب کشور وجود داشت که  امسال بر روی درختان میزبان  راش –ممرز - افرا و بلوط در جنگلهای استان گلستان دیده شده است که این همان زنگ خطری است که براثر افزایش دما اتفاق می افتد .

در ادامه این نشست ، عضو هیات علمی موسسه تحقیقات جنگل و مرتع مازندران در خصوص افت شب پره شمشاد گفت : منشا این  افت ابتداء از کشور چین بوده که پس از آلمان و برخی از کشورهای اروپایی درسال 95در ایران و شهرچالوس مشاهده شده است . 

دکتر "محمدرضا بابایی" تصریح کرد: این آفت از طریق توریست ها وارد نشده است بلکه این پروانه ها ناقل آفت هستند که با پروازهای طولانی مدت به کشور ما وارد شدند .

وی با اعلام اینکه در استان مازندران به غیر از کارهای انجام شده در موسسه گیاهپزشکی کشور بررسی تاثیر سه گونه آفت کش برروی شب پره شمشاد صورت گرفت که  نتایج این بررسی در مرکز تحقیقات اموزش کشاورزی به سه نسل بودن – تک میزبانی و اوج پرواز پروانه ها ی نسل اول است  .

 

او افزود: این آفت از خرداد ماه با تخم ریزی زیر برگها و روی شاخه ها و تغذیه برگها ، پوست ، تنه و شاخه درختان شمشاد به حیات خود ادامه می دهد و نسل اولی ها قادرند 482 عدد تخم بگذارند . 

بابایی ادامه داد: این آفت به صورت گسترده تقریبا درهمه مناطق مازندران من چمله پارک جنگلی سی سنگان گلندرود رویان – پارک جنگلی نور – جنگلهای شاه پسند نکا ،جنگلهای منطقه واز در ساری و جنگلهای منطقه سواد کوه و بهشهر سرایت کرده است . 

به گفته این محقق ، دشمنان طبیعی این آفت در ایران نوعی مگس ازخانواده "تاک نیده"  است که در موسسه تحقیقات استان گلستان توسط یکی از محققین معرفی شده است.

 

وی در این نشست به راهکارهای کوتاه مدت ،میان مدت و بلند مدت بر روی این افت اشاره کرد و افزود: مشخص کردن چند سایت به منظور حفظ این گونه ارزشمند با استفاده از روشهای مدیریت کنترل از جمله استفاده از افت کش های میکروبی و ارگانیک کم خطر و نیز کانون کوبی درحد مقدورت به منظور کاهش جمعیت آفت و نیز استفاده از روشهای اموزشی و ترویجی و مشارکت مردم دستگاه های دولتی و خصوصی درحفظ پایدار شمشادهای موجود و جمع اوری بذر و تکثیر این گونه درختی در نهالستانها و پایش مستمر افت شب پره شمشاد در عرصه های جنگلی و حفاظت از نهالهای کوچک است .

بابایی در عین جال اهداف بلند مدت را کنترل بیولوژیك شامل عوامل میگروبی ، استفاده از دشمنان طبیعی مثل زنبورها و حشرات شکارگر و شناسایی پایه های مقاوم و تهیه پوپلمانی انها برای تجدید حیات شمشاد و تهیه نقشه پراکنش و براورد میزان خسارت شب پره با بهره گیری از داده های ماهواره یی – پایش آفت شب پره در عرصه های قابل احیاء و بررسی وضع موجود و سایز میزبان های احتمالی بر شمرد . 

در این نشست علمی مسئول بخش جنگل موسسه تحقیقات جنگل ومرتع و کشاورزی مازندرران و جمعی از کارشناسان حضور داشتند.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج