پیام تبریک مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مارندران – نوشهر در پی ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی

تاریخ انتشار : 1398/04/24 - ساعت انتشار: ١١:٠٩ - گروه خبری : اخبار قدیمی

متن پیام تبریک مهندس عبدالرضا سنگاری بدین شرح است : ثبت دومین اثر بزرگ طبیعی در اجلاس کمیته میراث جهانی یک دستاورد بزرگ وبرگ زرینی به افتخارات جمهوری اسلامی ایران افزوده است .

 

متن پیام تبریک مهندس عبدالرضا سنگاری بدین شرح است : ثبت دومین اثر بزرگ طبیعی در اجلاس کمیته میراث جهانی یک دستاورد بزرگ وبرگ زرینی به افتخارات جمهوری اسلامی ایران افزوده است .

 این افتخار مرهون تلاش و زحمات كليه متخصصان و دلسوزان حوزه منابع طبیعی ، محیط زیست ، میراث فرهنگی و کمیته ملی یونسکو است .

اين جانب ضمن تبریک به ملت شریف ایران بالاخص مردمان سبزانديش شمال كشور ، همکاران اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مازندران – نوشهر و عزیزاني كه در ثبت جنگل هیرکانی نقش ايفا كردند خداقوت و خسته نباشيد گفته و اميدوارم با ثبت جهاني اين ميراث گرانقدر يكايك ما بتوانيم در حفاظت از اين نوار جنگلهای شمال از آستارا در استان گيلان تا گليداغي در استان گلستان و آحاد جامعه بكوشيم و قدر اين نعمت بزرگ را بدانيم . 

 

مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مارندران – نوشهر افزود: از1.9 میلیون هکتار از جنگل هیرکانی موجود در ایران ، 310 هزار هکتار آن ثبت جهانی شده است که شامل 12 سایت پیشنهادی بوده که چند سایت آن مربوط به غرب استان مازندران بوده که شامل؛  

سایت کجور از جمله سایت های پیشنهادی برای ثبت در فهرست میراث طبیعی یونسکو بوده،که در حوزه کجور در واقع بخشی از منطقه حفاظت شده البرز مرکزی است که در شمال ایران، بین چالوس و نور قرار دارد.  سایت کجور جنگلی بوده و عموما دارای شیب بیش از ۳۰ درصد با دامنه ارتفاعی متغیر بین ۵ تا ۲۱۰۰ متر از سطح دریای آزاد است.

اقلیم این منطقه گرم و مرطوب بوده و بارندگی سالیانه آن حدود ۱۳۰۰ میلیمتر ، سرچشمه رودخانه سی سنگان در پائین دست حوزه در این سایت واقع شده است. واقع شدن در بخش میانی جنگل های هیرکانی با پوششی انبوه که همانند فرش سبزی تمام دره ها، کوه‌ها و دامنه های منطقه را فرا گرفته با فاصله ای اندک از دریای مازندران زیبایی بی نظیری به این سایت بخشیده و آن را به قلب جنگل های هیرکانی تبدیل کرده است.

 سایت بعدی؛  چهارباغ با مساحتی معادل ۹ هزار و ۸۳۳ هکتار در استان مازندران و در ۳۵ کیلومتری جنوب شهر چالوس قراردارد، این سایت تقریباً کوهستانی بوده و رویشگاه های جنگلی، مرتعی، بیشه زار و صخره ای دارد و بخش وسیعی از آن دارای شیب بیش از ۴۰ درصد است.

حد ارتفاعی منطقه بین ۹۱۵ تا ۳۳۹۵ متر بوده و اقلیم منطقه نیمه مرطوب سرد است. میانگین بارش سالیانه منطقه حدود ۶۰۰ میلیمتر می باشد که به علت اقلیم سرد منطقه و بارش های عمدتا برفی منطقه دارای منابع آبی فراوان است و رودخانه های این منطقه در واقع سرچشمه رودخانه چالوس هستند که به دریای خزر می ریزد.

سایت چهارباغ محل تقاطع دو رویشگاه هیرکانی و ایران و تورانی است و بدلیل تنوع ارتفاعی، پوشش گیاهی منطقه تنوع وسیعی از گونه های درختی، درختچه ای و علفی را تشکیل می دهند.  مناطق بکر و دست نخورده و گونه های گیاهی و جانوری نادر از مشخصات بارز این منطقه است

 او ادامه داد:  اثر طبیعی - ملی خشکه داران سایت بعدی بوده که با وسعتی معادل ۵۶ / ۲۵۳ هکتار در غرب استان مازندران و کیلومتر ۱۲ جاده اصلی شهرستان تنکابن واقع است این منطقه تقریبا مسطح بوده و حداقل ارتفاع آن در بخش شمالی ۲۵ - متر و حداکثر ارتفاع آن در بخش جنوبی ۲۰ - متر است و تنها بازمانده جنگل های جلگه ای هیرکانی است.

 این منطقه دارای اقلیم معتدل مرطوب با متوسط بارندگی ۱۴۲۰ میلیمتر و متوسط دمای سالانه ۴.۱۵ سانتی گراد است. در مجموع حدود ۱۸ گونه پستاندار، ۸۹ گونه پرنده، ۵ گونه خزنده و ۳ گونه دوزیست در این منطقه شناسایی شده اند از این میان سنقر سفید در لیست قرمز IUCNقرار دارد. با وجود وسعت کم منطقه، حدود ۱۸ گونه گیاهی اندمیک در این منطقه وجود دارد که نشان دهنده ارزش بالای آن در حفظ تنوع زیستی جنگل های هیرکانی است. فاصله این جنگل از دریا ۱۲۰ متر بوده و یکی از مرطوب ترین مناطق جنگل های هیرکانی بشمار می رود که تفاوت چندانی بین میزان رطوبت نسبی زمستان و تابستان در آن وجود ندارد.

 گونه های آب دوست در ترکیب با گونه های نادر، اندمیک و در معرض خطر به همراه درختان کهنسال بلوط سیمای اصلی این منطقه را تشکیل می دهند.

روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی استان مازندران - نوشهر

 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج